800x6001024x768
Üdvözlünk Honlapunkon PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Active Image

A lillafüredi pisztrángtelepet, a Magyar Királyi Erdõigazgatóság építette 1932-ben, a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 kilométerre. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park területén található gazdaság, a Garadna-völgy merész hegyfalai közt kanyargó patakra és a Margitforrás vizére települt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel.

  A tiszta vizû tavakban sebes pisztrángot (Salmo trutta m. fario Linné,1758.), szivárványos pisztrángot (Onchorhynchus mykiss Walbaum, 1792.), és pataki szajblingot (Salvelinus fontinalis Mitchill 1815.) szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve.

Active Image

 Az õshonos sebes pisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb tételben Magyarországon, és tartanak fenn génbanki jelleggel egy törzsállományt. A szivárványos pisztráng három törzse található itt, az eredeti vagy acélos fejû (Onchorhynchus mykiss gairdnerii), a Kamloops (Onchorhynchus mykiss kamloops), és az országban egyedül itt fordul elõ egy kisebb törzse az arany pisztrángnak (Onchorhynchus mykiss aguabonita). Évente tíz-ötvenezer darab pataki szajblingot is szaporítanak, és annak sebes pisztránggal alkotott hibridjét, a tigris pisztrángot.

Active Image

  A telep teljes vertikummal mûködik, a szaporítástól az áruhal kibocsátásig, és értékesít ikrát, zsenge, elõnevelt, és egynyaras ivadékot. A fõ profil azonban az étkezési pisztráng elõállítása. A gazdaság kis tételben, kiváló minõségben termeli ezt az igen ízletes halkülönlegességet. A nagyszerû íz, és a kiváló húsminõség titka az, hogy a tavakat kristálytiszta forrásvíz táplálja, a hagyományos tenyésztési technológia, a természetes takarmányozás és az, hogy a vevõ itt mindig frissen fogott halat kap.

  Active Image 

 A telepen május 01-tõl szeptember 30-ig mûködik egy kis “Erdei halsütöde”, ahol megkóstolhatják a frissen kifogott halat, amit nyolc féle fûszerben, két

Active Image

féle lisztben megforgatva ropogósra sütnek, vagy a füstölt pisztrángot, amit egy saját recept szerint tizenkétféle fûszerbõl készült páclében egy éjszakát pácolnak, és hideg füstön, bükkfa hasábon, és fûrészporon aranysárgára füstölnek, és átmelegítve tálalnak.

A pisztrángtelepen a termelés mellett takarmányozási, keresztezési kutatásokat, valamint a megye vizeinek halfaunisztikai, ökológiai felmérését és szaktanácsadást is végeznek.

A telep egész évben megtekinthető.

Még több kép:

Active Image Active Image

Active Image Active Image

 Active Image      Active Image  

 Active Image   Active Image

Active Image Active Image

 

Egy kicsit bővítettük az asztalok számát a BÁRKÁVAL, amit a vendégek birtokba vehettek:

Sample Image Active Image Active Image

Active Image Active Image Active Image

 

Recirkulációs rendszer átadása 

Active Image Active Image Active Image 

Active Image Active Image

VI. Pisztráng Ötös Napok 2014.

 

 

 Active Image Active Image Active Image Active Image

 Active Image Active Image Active Image

 

 
< Előző